maanantai 5. syyskuuta 2016

Purentakiskon esittely

Virheellinen purenta
Virheellisen purennan oirett ovat usein epämääräisiä ja heijastuvat hampaiden ulkopuolelle, leukaniveliin ja puremalihaksiin. Oireina voivat olla myös päänsärky, kivut kasvoissa, korvissa sekä niskassa ja hartioissa. Siksi vaivoja ei aina osata yhdistää purentaan, varsinkin kun monella purentavioista kärsivällä on muuten terveet ja hyvät hampaat.

Syy purentavaivoihin
Hampaat ohjaavat leukaa väärään asentoon tai hampaiden puuttumisen takia alaleualla ei ole tukevaa asemaa yläleukaa vasten.

Jokin hammas tai muutamat hampaat voivat olla liian korkeita, ja siksi lihakset joutuvat tekemään ylimääräistä työtä etsiessään leualle sopivaa asentoa. Leuan normaalit liikkeet estyvät, lihakset jännittyvät ja kipeytyvät. Purentavaivasta kärsivä ihminen narskuttaa usein hampaitaan varsinkin öisin. Narskuttelu kipeyttää lihaksia entisestään. Hampaiden kiinnityskudokset voivat myös kärsiä narskuttelusta, ja hampaat kuluvat ja lohkeavat helpommin. Hampaiden kiristely ja narskuttelu voi johtua myös stressistä ja erilaisista jännitystiloista. Hampaiden narskuttelu, purentaivaivat ja jännitystilat kietoutuvat usein noidankehäksi; yksi vaiva pahentaa toista, ja alkuperäisen syyn selvittäminen on vaikeaa.

Miten vaivoja voidaan helpottaa?
Apuna käytetään usein muovista purentakiskoa, joka ohjaa alaleuan parempaan asentoon, suojaa hampaita kulumiselta ja lohkeamiselta sekä estää purennasta aiheutuvaa hampaiden kiinnityskudosten vaurioitumista. Purentakiskoa käytetään hoidon alussa yleensä jatkuvasti ja hoidon jatkuessa pitempään usein vain öisin.

Hampaistosta peräisin olevia vaivoja aiheuttava ärsytys hoidetaan korjaamalla hampaiden purupintojen muotoa; esimerkiksi hiotaan hampaista ja paikoista korottavista kohdista muutamia millimetin kymmenesosia tai sadasosia, uusitaan kuluneita palkkoja, korvataan puuttuvia hampaita kruunuilla, silloilla tai hammasproteeseilla tai oikomishoidolla.

Purentavaivojen syyt ovat moninaiset, samoin hoitotavat. Joskus hoito voi kestää hyvinkin kauan.

Lähde: Suomen hammaslääkäriliitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaksaa, jaksaa

Enää tosi pienestä kiinni, että purenta on kokonaan kiinni. Silti tuntuu, että viimeiset millit ei sulkeudu millään..huoh. Vielä pitäis yrit...