tiistai 4. heinäkuuta 2017

Neuvoja suuhygienistiltä

Kävin tänään yksityisellä lääkäriasemalla suuhygienistillä, koska kaipasin lisää neuvoja hampaiden puhdistukseen rautojen kanssa. Suuhygienisti sanoi, että olen hyvin puhdistanut hampaat eikä ole ientulehdusta...huh. Se helpotti oloani, kun tuntuu koko ajan, että hampaat ovat likaiset enkä saa niitä puhtaaksi vaikka mitä tekisin.

Etuhampaat on myös rautojen takia ikävästi kellastuneet. Hammaslääkärissä sanottiin sen johtuvan siitä, että hampaita ei pysty rautojen kanssa yhtä hyvin pesemään ja myös raudoissa käytettävä liima kellastuttaa. Keltaisuuden pitäisi lähteä, kun raudat otetaan pois (sitä odotellessa...). Hän myös teki jonkin puhdistuksen, joka jonkin verran poisti keltaisuutta. Hampaiden puhdistusta voi kuulemma pyytää myös oikojahammaslääkäriltä silloin kun rauotojen kaaria vaihdetaan (en tiedä kuinka usein se tehdään). Täytyykin kysyä.

Kitalasessa kuulemma jonkin verran ruokaa (minkä arvasinkin). Kitalaessa siis sellainen "väkkyrä" (kts. kuva) ja sitä tosi vaikeaa puhdistaa. Kieli tulee kipeäksi kun yritän ruokaa niellessä kielellä ottaa ruokaa sieltä pois. Ruokapöydässä ei niin kivaa sormella kaivella suuta, että saa ruuat kitalaesta pois.

Pahimmin tarttuu ananas ja hedelmät (persikka, mandariini) sekä kasvikset kitalakeen. Sipsit ja pähkinät jää ikäväksi mössöksi rautoihin kiinni. Myös pulla jää kitalakeen ja liha.

Matkalla ollessa söin porsaankyljyksen, jonka jälkeen lihan "hituset" roikkuivat raudoissa ja kesti pitkään saada pois ne sieltä. Monesti ruokaa siis jää sinne kitalakeen ja sitten pikkuhiljaa se irtoaa pois (jos irtoaa...).  Helpointa syödä siis vain keittoa ja smoothieta, mutta pakko välillä syödä muutakin.

Sain vinkin puhdistaa kitalaki hammasväliharjalla (kts. kuva alla), että saa ruoat sieltä pois. Täytyykin kokeilla.


Suuhygienistillä pitäisi käydä nyt puhdistuksessa kaksi kertaa vuodessa. En tiedä käynkö sitten yksityisellä vai kuuluuko oikomishoitoon kunnallisella puolella suuhygienistin hoito.

Hoito-ohjeeksi tuli käyttää Oral B-hammastahnaa ja Listerine zero-suuvettä sekä puhdistaa hyvin hammasvälit joka puolelta. Tärkeää myös hampaiden pesu hammasrautojen välestä ja takana olevista renkaiden väleistä. Kitalaesta myös pienellä harjalla ruokia varovasti (ettei kuminauhat irtoa) pois. Mulla ei ole kauheen hyvä näkö, niin hankalaa saada kaikista väleistä puhdistettua.Aikaisemmin olen käyttänyt Bioteneä suun kuivuuden vuoksi, mutta Oral B kuulemma parempi myös sitä varten kun mulla helposti tulee hammaskiveä. Suuveden suosittelemista ihmettelin kun aikaisemmin käydessäni apteekissa mulle sanottiin, että suuvettä ei suositella päivittäiseen käyttöön lainkaan. Ei edes rautojen kanssa. Nyt aion kuitenkin käyttää.


Hammasharjana käy normaali sähköhammasharja. Ei tarvitse olla sitä rautoihin suunniteltua hammasharjan päätä (se on kuulemma hifistelyä ;)

Etuhampaiden välit puhdistan ensin hammasväliharjalla Gum soft-picks. Hampaiden edestä eli rautojen välistä tällaisella:


Takahampaiden väleistä, joissa renkaat, tällaisella:

Täytyykin aloittaa illalla aikaisin hampaiden harjaus, että jaksaa kaiken tämän käydä läpi ennen kun oon liian väsynyt.

Näillä nyt pitäis päästä alkuun...

Karkkia ja muuta sokeria ei saisi syödä...

Hampaita ei saisi pestä vasta kun  puolen tunnin päästä syömisestä. Purskuttelen ja pesen syönnin jälkeen aina raudat edestä (ja irrottelen ruuat kitalaesta kielellä, sormella ja kaikella mikä siihen käy ;). 

Elämä on nykyään yhtä hampaiden pesua... toivottavasti lopussa kiitos seisoo.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! Täytyy kyllä myöntää että itse olen ollu melko laiska huolehtimaan hampaista mitenkään erityisemmin nyt rautojen aikaan. Hammasväliharjaa tulee käytettyä viikoittain, mutta päivittäinen käyttö olisi varmasti paikallaan. Itsekin olen huomannut hampaiden kellastuvan todella helposti! Asiaa ei kyllä auta sekään, että olen teen suurkuluttaja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Joo, tässä harjotellaan tätä elämää rautojen kanssa... Mites Sanni sulla on edennyt? Joko on leikkausaika varattu?

      Poista

Jaksaa, jaksaa

Enää tosi pienestä kiinni, että purenta on kokonaan kiinni. Silti tuntuu, että viimeiset millit ei sulkeudu millään..huoh. Vielä pitäis yrit...