torstai 7. joulukuuta 2017

Oikomishoidon matkani tähän mennessä 2016 - 2017

Nyt on raudat ollu suussa 7 kuukautta! Kohta oon jo vuoden selvinny näiden härveleiden kanssa. Ihanaa!   

Fiilikset tällä hetkellä ihan hyvät. Kumpparivetojen laitto työläintä. Ne kun pitää ottaa pois ja laittaa takas aina hampaiden pesun ja syönnin ajaks. Täytyy myöntää, että en ole jaksanut aina laittaa niitä takas syönnin jälkeen. Öisin olen kuitenkin pitänyt niitä säännöllisesti. Myös ihmisten tapaaminen kumpparit suussa tuntuu nololta. Puhuminen on alkanut niistä huolimatta kuitenkin sujumaan hyvin. 

Suurin positiivinen muutos on, että saan tällä hetkellä etuhampaat yhteen (kts. kuva alla) 😊


Tilanne 12/2017


Tilanne 12/2017

Vuosi 2016 

Matkani alkoi siis elokuussa 2016, jolloin oli eka aika suupolille.  Marraskuussa 2016 otettiin röntgenkuvat ja valokuvaaja otti profiilikuvia, suun sisältä kuvia ym. Se tuntui hassulta, kun piti olla ikäänkuin valokuvaamossa, mutta oltiin suu- ja leukapoilla oikomista miettimässä.

Vuosi 2017 

Tammikuussa tehtiin suunnitelmat. Siinä todettiin, että leukaleikkausta ei tehdäkään, kuten alunperin suunniteltiin. Olin helpottunut. Samalla sovittiin minilevyjen asentamisesta yläleukaan intruusiota (hampaiden sisään työntämistä) varten. 

Huhtikuussa tehtiin minilevyjen leikkausoperaatio. Se kesti alkuvalmisteluineen noin tunnin. Ensimmäisen tunnin istuin odotustilassa saatuani esilääkityksen. Pelkäsin toimenpidettä hirveesti etukäteen, kun se tehtiin puudutuksessa eikä nukutuksessa. Ekan levyn laitto meni hyvin, mutta toisen levyn laittaminen sattui paljon, mutten osannut sitä oikein ilmaista. Toivottavasti poisto on sitten helpompi (sitten kun sinne asti päästään).

Minilevyt, ulospäin näkyy vain pieni koukku


Toukokuussa laitettiin ylähampaisiin braketit. Se tuntui alkuun tosi epämukavalta ja hiersi limakalvoja suussa. Jännitti myös nähdä muita ihmisiä, kun on raudat suussa. Pelkäsin mitä muut sanoisivat, mutta en ole kuullut mitään negatiivista palautetta (paitsi yksi lapsi sanoi, että näytät ihan Draculalta😉 ) Ihmettelyä paljon kylläkin...

Tilanne rautojen laiton jälkeen kesällä 2017


Kesäkuussa laitettiin tällänen "häkkyrä" (ns. palatinaalikaari) kitalakeen. Se on ollu kaikkein hankalin juttu, joka häiritsee elämääni paljon vaikkei se näykään päällepäin. Ruuat tarttuvat siihen helposti kiinni ja puhuminen ei ole enää samanlaista kuin ennen vaikka olenkin oppinut sen kanssa puhumaan aika hyvin. Jotkut äänteet ei enää tule normisti, mutta siihen pitää vaan tottua.Elokuussa laitettiin alahmapaisiin raudat (braketit). Kun olin jo ylähampaiden rautoihin tottunut, niin alahampaisiin laiton jälkeen ei ollut niin paljon totuteltavaa. 

Marraskuussa sitten laitettiin nää kumpparivedot. Ne näkyvät kaikkein eniten ja häiritsevät eniten. Toisaalta se, että voi itse vaikuttaa niiden pitämiseen (laittaako vai ei) on helpottanut tilannetta. Se auttaa monia tilanteita kun niitä ei tarvitse laittaa (esimerkiksi ravintolaan ei ole kivaa mennä syömään jos on kumpparit suussa ja pitäisi ne välillä käydä vessassa irrottelemassa. Mieluumin jätän kumpparit kotiin). Vähän jännittää oikojalla käynti viikon päästä, kun en ole pitänyt kumppareita ihan sovitusti (24/7) kumppareita. Yritän nyt tsempata siinä! Tällainen matka ja matka sen kun jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minilevyt poistettu

Tänään poistettiin nukutuksessa minilevyt poskiluusta suun sisäpuolelta. Toimenpide jännitti paljon, mutta se oli nopeasti ohi. Toimenpideai...