perjantai 23. marraskuuta 2018

Retentiovaihe alkoi

Retentiovaihe alkoi. Se on siis vaihe, jolloin yritetään saada hampaat pysymään paikoillaan, ettei avopurenta aukene uudelleen. Kun kysyin kuinka todennäköistä on, että purenta aukenee uudelleen, niin oikoja sanoi ettei sitä pysty sanomaan. Avopurenta on kuulemma oikojien murheenkryyni, joka helposti aukenee uudelleen. Oikoja sanoi, että jos aukenee, niin katsotaan sitten mitä tehdään..apua. Ei enää rautoja..pliis. 

Lisäksi olen jonossa minilevyjen ja -ruuvien poistoon, jotka minulla on edelleen kiinni yläleuassa leukaluussa. Onneksi saan todennäköisesti nukutuksen (kevyen nukutuksen) toimenpiteen ajaksi, kun sattui se laittaminen puudutuksesta huolimatta. Jonossa olen enimmillään n. puoli vuotta.

Lisäksi minulla on retentiolanka alahampaiden sisäpuolella pitämässä alahampaita paikallaan. Sitä pidetään siis koko loppuelämän ajan, mutta se ei häiritse lainkaan. Sehän mulla olikin jo ennen tätä oikomistakin. Se oli siis lapsuudenoikomisesta edelleen paikallaan sekä ylhäällä että alhaalla ennen tämän oikomisen aloitusta.

Retentiokojetta pidetään kokoajan (paitsi syönnin ja hampaiden pesun aikana) puoli vuotta ja sitten öisin n. 2 vuotta. Todennäköisesti joudun (haluan) pitämään näitä vielä pitempään ainakin öisin. En varmaan uskalla tätä ihan heti pois jättää, ettei vain kaikki oikominen olisi turhaa ja purenta aukenisi. 

Luulin, että hampaiden kipu loppuisi kun kiinteät raudat poistettiin, mutta en edelleenkään pysty haukkaamaan mitään kovaa. Etuhampaat olivat niin kipeät, että kävin oikojalla uudelleen ja hän hioi etuhammasta. Sen jälkeen etuhampaiden kipu lähti, mutta silti kaiken kovan syöminen tuntuu ikävältä myös takahampaissa.

Nyt tässä retentiovaiheessa pitää myös muistaa ottaa aina retentiokojeelle kotelo mukaan, että saa retentiokojeen siihen syönnin ajaksi ettei laita sitä paperiin ja heitä vahingossa pois.  En voi niin vain hakea kaupasta suklaata, kun pitää koje aina poistaa siksi aikaa. Kysyin oikojalta saako kojeen suussa ollessa juoda esim. kahvia. Ei kuulemma saa juoda kuin ainoastaan vettä koje suussa. Helposti unohdan laittaa kojeen takaisin suuhun, kun otan sen syönnin ajaksi pois. 

Ulkonäöllisesti ja puhumisen kannalta koje ei juurikaan häiritse.

Joku kertoi, että irrotettava koje on hyvä ns. stressilelu, jota voi kielellä ottaa pois ja laittaa takaisin. En ole saanut sitä vielä opeteltua. Sitä opetellessa 😉


Retentiokoje hampaissa

Retentiokoje


2 kommenttia:

  1. Onnea uuden purennan kanssa! Sinullahan meni nopeasti tämä projekti loppuunsa :) Itsellä oli vasta leikkaus ja oikominen jatkuu, mutta kyllä täälläkin maali häämöttää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tosiaan meni paljon nopeampaa kun mitä arvioitiin (arvio oli 3-4-vuotta), kun raudat oli suussa 1,5 vuotta. Tsemppiä sulle myös. Loppu häämöttä :)

    VastaaPoista

Minilevyt poistettu

Tänään poistettiin nukutuksessa minilevyt poskiluusta suun sisäpuolelta. Toimenpide jännitti paljon, mutta se oli nopeasti ohi. Toimenpideai...